Şehba'dan 175 bin Efrînli için 'güvenli bölge' çağrısı


 HÎVDA HEBÛN - ERSİN ÇAKSU
Efrîn ve Şehba yönetimleri ise BM'nin Türk devletinin tehditlerinin sürdüğü Şehba'nın güvenli bölge" ilan edilmesini istiyor.
Türk devletinin işgal saldırıları sonrası Efrîn'den göç eden yüzbinlerce sivilden 175 bini Şehba Kantonu ve Şêrawa köylerinde direnişlerini sürdürüyor. Efrîn ve Şehba yönetimleri ise BM'nin Türk devletinin tehditlerinin sürdüğü Şehba'nın güvenli bölge" ilan edilmesini istiyor.
İşgalci Türk devleti ve dünyanın dört bir yanından devşirdiği El Kaide, El Nusra ve DAİŞ gibi çete gruplarının Efrîn'e yönelik işgal saldırıları sonrası 2 aylık tarihi bir direnişin ardından sivil kayıpların artması üzerine Efrîn Kantonu Yönetimi sivil halkın Şehba bölgesine tahliye edilmesi kararı aldı.
Çoğunluğu çocuk ve kadın 320'i aşkın şehit ile bin 200'den fazla yaralı veren ama buna rağmen son ana kadar savunma güçlerinin yanında direnen Efrîn halkı, yönetimlerinin aldığı kararla birlikte Türk işgalini kabul etmeyerek Şehba Kantonu, Efrîn'in Şêrawa ilçesi ile Halep'in Nubul-Zehra nahiyesi, Halep ve Cizîrê Kantonu'na göç etti.
NATO üyesi Türk devletinin Rusya'nın her türlü desteği El Kaide çetelerinin işbirliğiyle topraklarını işgal ettiği Efrînliler, göç ettikleri yerlerde yıkıntı yapılar, camiler, okullar, çadırlar ve avlularda zor şartlara rağmen direnişlerini devam ettiriyor. En büyük göçün yaşandığı Şehba ve Şêrawa'da yaklaşık 175 bin sivil, topraklarına dönecekleri günü bekliyor.
Efrîn Kantonu Yönetimi ile Şehba Kantonu Yönetimi'nin ortak olarak yaptığı sayıma göre, Efrîn'den uzaklaşmamak için Şehba Kantonu sınırları ile Şêrawa'da 175 bine yakın Efrînli sivil kalıyor. Efrînliler Şehba'nın Ehres, Fafînê, Til Rifat ve Kefernayê nahiyeleri ile bu nahiyelere bağlı köylerde barınma, gıda, su, ilaç ve temel yaşam malzemelerinin çok azıyla direnmeye devam ediyor.
175 BİNİ AŞKIN SİVİL ŞEHBA VE ŞÊRAWA'DA
Efrîn ve Şehba kantonları yönetimlerinin yaptığı sayımlara göre; Til Rifat ile ona bağlı Keferantun, Şêx Hîlal ve Şêx Îsa köylerinde yaklaşık 24 bin Efrînli göçmen yaşıyor. Fafînê nahiyesi ve ona bağlı Hesîn, Mezra Helîsa, Şêx Kêf, Werdiyê, Wehşiyê, Cûba, Keramê, Elewşê, Til Şeîr, Xirnata, Helîsa, Hesacix, Babilnês, Nerabiyê, Şaale, Ehdes, Mezara, Sed Şehba, Til Madiq, Semûqa, Til Cîcan, Til Enab, Derînte, Maret Mislimiyê, Maret Keferzixir, Xirebçe, Zuweyen, Nasriye, Mezara Til Şeîr ve Muşrîfe gibi köylerde de 40 bini aşkın Efrînli sivil bulunuyor.
Şehba'nın Ehres nahiyesi ve ona bağlı Til Qerah, Til Sosin, Hirbîl, Bîr Hirbil, Maretê, Ehdes, Ûm El Xoş, Şahabiyê, Ramdaniyê, Ebû Mîra, Mîntar, Qenfûs, Kafer Karis, Mezara, Kiryo ve Kefernasê köylerinde de 37 bini aşkın sivil yaşıyor. Kefernayê nahiyesinde ise yaklaşık 10 bini Efrînli yaşıyor.
Efrîn'in Şêrawa ilçesine bağlı Aqîbê, Ziyaret, Xerabkê, Bênê, Burç Qos, Gundê Mezin, Soxanekê, Kewkebê köyler ile mezralarda da 30 bini aşkın Efrînli göçmen yaşıyor. Ayrıca göçün yaşandığı diğer bir yer ise Halep'in Nûbûl-Zehra bölgesi oldu. Nubul Meclisi'nin verilerine göre, 25 binden fazla Efrînli nahiyeye göç etti. Halep merkeze ise 10 binden fazla sivil göç ettiği tahmin ediliyor.
'ŞEHBA BÖLGESİ GÜVENLİ BÖLGE İLAN EDİLMELİ'


Yoğun göç sonrası Şehba bölgesinde yaşanan barınma sorunu sonrası Şehba ve Efrîn Kantonu yönetimleri tarafından Şehba'da çadırkent kuruldu ve ikinci çadırkentin hazırlıkları da devam ediyor. "Berxwedan" ismi verilen kampa şimdiye kadar 600'ü aşkın aile yerleşti. Serdem ismiyle kurulacak olan kampın hazırlıkları da devam ediyor.
Berxwedan Kampı Yönetimi'nde yer alan Nûrşan Hisên, Türk devletinin soykırım ve işgal saldırıları sonrası Şehba ve Şêrawa bölgelerine göç etmek zorunda kalan Efrînlilere Birleşmiş Milletler'in (BM) ya da uluslararası yardım kuruluşlarının hiçbir destekte bulunmadığını ve göçmenlerin Kürt halkı ve dostlarının desteğiyle ihtiyaçlarını giderdiğini kaydetti.
Şehba bölgesine büyük bir nüfus yoğunluğunun yaşandığını belirterten Nûrşan Hisên, bölgenin güvenli olmadığını ve Türk devleti ile ona bağlı çetelerin belli aralıklarla yaptığı saldırıların altında olduğunu ifade etti. Nûrşan Hisên, "Şehba bölgesinde ciddi bir nüfus var. Efrînliler burada zor şartlarda yaşıyor. Birleşmiş Milletler'in bu bölgeyi güvenli bölge ilan etmesi gerekiyor" ifadelerinde bulundu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİT yöneticileri itiraf etti: İşte MİT’in gazetecileri

Dünyayı değiştiren 17 kadın bilim insanı

Komalên Jinên Ciwan ve Komalên Ciwan, Nurhak Boran'ı andı