Yasaya rağmen kadın yönetici sayısı artacağına azaldı


2015 yılında Almanya’da kabul edilen büyük şirketlerin yönetiminde daha fazla kadının söz sahibi olmasını öngören yasaya rağmen ülkede kadın yönetici sayısı artacağına azaldı. Benzer bir durum diğer AB ülkelerinde de yaşanıyor.
Avrupa'nın gelişmiş modern hayatına rağmen kadınlar, hala erkekler ile iş hayatında eşit değil. Çoğu zaman aynı iş ortamında çalışmalarına karşın kadınlar daha az ücret alıyor. Sadece Almanya'da üç kadından biri iş hayatının dışında çocuğuna da bakmak zorunda kalıyor, 5 kadından biri ise çocuğunu tek başına büyütüyor.
Uzmanlara göre tüm bu zincirleme nedenlerden dolayı kadınlar, iş hayatında kariyer yapamıyor, yükselemiyor ve sonuçta yöneticiliği erkeklere kaptırıyor. Bunun önüne geçmek için başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri 2015 yılında yeni bir düzenleme için kolları sıvamıştı.
ALMANYA’DA HEDEF YÜZDE 30’DU!
Almanya’da 1 Ocak 2016 yılından itibaren yürürlüğe giren yasa gereği büyük şirketlerde kadın yönetici sayısının artması için kota uygulaması başlamıştı. Buna göre borsada kayıtlı 108 işletmenin yönetim kurullarındaki kadın oranın yüzde 30 olması hedefleniyordu.
Federal Alman hükümeti, o dönem söz konusu şirketlerdeki yönetici yüzde 5 civarında olan kadın sayısı oranını 1 Ocak 2018’e kadar yüzde 50’ye çıkarmak istiyordu. Geri kalan 3500’e yakın şirkete de esneklik tanınarak, işletmelerin kadın kontenjanlarını kendilerinin belirlemesine karar verilmişti.
Ancak işveren birliklerinin karşı çıktığı düzenlemeyle belirlenen hedeflerin aksine büyük şirketlerdeki kadın sayısının 2015 yılına göre azaldığı ortaya çıktı. 8 Mart Dünya Kadınlar günü öncesi federal hükümete kadın kotasının uygulanıp uygulanmadığını soran Yeşiller Partisi, çarpıcı bir yanıt aldı.
KADIN ORANI YÖNETİCİ SAYISI AZALDI
Hükümet yanıtında 2017 yılı sonu rakamlarına göre özel sektördeki 65 şirketin yönetim kurullarında kadın oranın yüzde 17,3 olduğunu bildirdi. 2015’te bu rakım yüzde 18,2 olarak açıklanmıştı. Özel sektörün aksine kamuya ait kurumlarda kadın yönetici sayısının artması ise dikkat çekti. 2015’te kamudaki kurumlarda yüzde 27 olan söz konusu oranın, 2017’de yüzde 30’a çıktığı belirtildi.
Sendikalar ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu ise iş-aile kıskacındaki dengesizliklerin giderilmesi ve kadınların iş hayatında daha iyi motive edilmesi için girişimlerde bulunuyorlar. Kadınların daha fazla iş hayatına angaje olması durumunda firmalarda hakim olan erkek kültürünün de yıkılacağı belirtiliyor.
Ayrıca Almanya’nın yanı sıra diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerde de 2015 yılına kadar “Şirket üst düzey yöneticilerinin yüzde 30′u kadın olsun” yasasını uygulayan yok. Brüksel'in baskısıyla üye ülkelerde çıkartılan yasalara rağmen kadınlar her zamankinden daha az üst düzey görevlere getiriliyor.
AVRUPA ORTALAMASI DAHA DÜŞÜK
Avrupa ortalamasında hala yöneticilerin yüzde 10′u kadın. Fakat yönetim kurulu başkanlıkları ve CEO koltuklarına bakıldığında kadınların oranı sırasıyla yüzde 6-7 civarında. Uzmanlar bunun nedenini şirketlerin kadınların annelik sürecine destek vermemesine bağlıyor.
Geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu bir yasa tasarısı hazırlamış, buna göre şirketlerin yönetim kurullarında kadınların oranının en az yüzde 40 olması istenmişti. Ancak AB’nin yönetim kurullarında yüzde 40 kadın kotası girişimi Almanya, Hollanda ve İsveç tarafından engellenmişti. AB’nin hedefi 2020 yılına kadar yüzde 40 kotayı uygulayarak kadınları şirket yöneticisi yapmak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİT yöneticileri itiraf etti: İşte MİT’in gazetecileri

YPS, öz yönetim direnişinin sembolü Ciyager’i andı - VİDEO

Mart ayında Kuzey Kürdistan’da 99 Türk askeri öldürüldü