Her cezaevinde baskı ve işkence!


Ceyhan'da tutsaklar baskılara karşı 14 gündür açlık grevinde. 1 tutsağın kalp hastası olduğu öğrenildi. Osmaniye'de de 1 tutsak tüberküloz teşhisi konulduktan sonra hücreye alındı.
AKP-MHP rejiminin tutsaklara dönük faşist uygulamaları sürüyor. Adana, Mersin, Çorum ve Osmaniye'deki cezaevlerinden hak ihlali haberleri gelmeye devam ediyor.
ADANA
Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklar, yaşadıkları baskı ve ihlalleri protesto etmek amacıyla açlık grevine başladı. Cezaevinin C 10 koğuşunda tutulan Burhan Çelik, Mehmet Taç, Mehmet Emin Ado, Ömer Toluk, Mazlum Erdem ve ismi öğrenilmeyen iki tutsağın 14 gündür açlık grevinde olduğu öğrenildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’ne başvuran tutuklu Mazlum Erdem’in annesi Nafiye Erdem, cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin son verilmesi için oğlu ve diğer tutsakların açlık grevine girdiğini ve tutsaklardan birinin kalp hastası olduğunu aktardı. Anne Erdem, talepleri karşılanana kadar açlık grevine devam edeceklerini kaydeden tutsakların taleplerini şöyle aktardı: “Tek tip kıyafet uygulaması ve kimlik gösterme zorunluluğu kaldırılsın. Askeri sayım düzenlemesi dayatılmasın. Koğuşlarda toplanan 700 kitap geri verilsin ve günlük gazeteyi takip etmemize izin verilsin.”
Cezaevinde bulunan kardeşi Ömer Toluk ile 1 Mart’ta görüşen Ağabey Kemal Toluk da kardeşinin diğer tutsaklarla birlikte 21 Şubat’ta açlık grevi eylemine başladığını ifade etti. Toluk, ağabeyinin anlattıklarını şöyle aktardı: “Sistemli bir şekilde baskı kuran cezaevi yönetiminin insanlık onurunu zedeleyici uygulamaları var. Açlık grevini başlatmamızın nedenleri, cezaevlerindeki tek tip kıyafet uygulaması. Süreli ve süresiz yayınlara izin verilmemesi. Daha önce kurmuş oldukları kütüphaneye el konulması. Mektuplara ve kişisel notlara (makale, öykü vs.) el konulması. Farklı suçlarla (FETÖ, Hizbullah ve adli) aynı ortamları paylaşmaya zorlanmaları. Ayakta sayım ve kimlik gösterme dayatılması. Yeni gelen tutuklu ve hükümlülerin çıplak aranması. Hastaneye sevklerin yapılmaması. Götürülenlerin ise kelepçeli muayene ve ağız kontrolünün dayatılması. Daha önce gardiyanlar tarafından toplu şekilde saldırıya uğradık. Şikayetçi olmamıza rağmen soruşturma açılmadı. Bize 3 aylık görüş yasağı cezası verildi.”
Ağabey Toluk, İHD Adana Şubesi’ne başvurduklarını, tutsakların hayatlarından endişe ettiklerini belirtti.
MERSİN
Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Hüseyin Erpolat da ailesi aracıyla bilgi vererek, hak ihlalleri ve keyfi uygulamaların devam ettiğini, bir haftadır da kendilerine gazetelerin verilmediğini aktardı.
ÇORUM
Çorum L Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan tutsaklar, aileleri aracılığıyla 12 tutuklunun bir aydır "Koğuşlarda yer yok. Boş yok" denilerek hücrede tutulduğunu aktardı. Tutsaklar, "Bir aydır tek hücredeyiz. Bize, 'Koğuşlarda yer yok' diyorlar. Ama yer var. Keyfi olarak bir aydır tek hücrede tutuyorlar” diyerek kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.
OSMANİYE
Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan Abdullah Topaloğlu’nun yaşadığı rahatsızlık nedeniyle gittiği doktorda tüberküloz teşhisi konulduktan sonra hijyenik olmayan tek kişilik koğuşta tutulduğu öğrenildi. Topaloğlu, ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde, tüberküloz teşhisi konulduktan sonra gardiyanlar tarafından tutulduğu A 17 koğuşundan apar topar çıkarılarak tek kişilik, hijyenik olmayan bir koğuşa konulduğunu iletti.
Topaloğlu’nun kuzeni Hacı Yusuf Topaloğlu, tüberküloz hastası kuzeninin tedavisinin yapılması ve hijyenik bir alanda tutulması talebiyle İHD Mersin Şubesi'ne başvurdu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİT yöneticileri itiraf etti: İşte MİT’in gazetecileri

Dünyayı değiştiren 17 kadın bilim insanı

Komalên Jinên Ciwan ve Komalên Ciwan, Nurhak Boran'ı andı