DTK: Efrîn için ses çıkarmak hayati aşamaya geldi


DTK, BM'nin ateşkes kararına rağmen Türk devletinin Efrîn'e soykırımcı saldırılarını sürdürdüğüne dikkat çekerek, Avrupa'ya ve halklara çağrı yaptı.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), bugün yapığı yazılı açıklamada, Türk ordusunun DAİŞ türevi çetelerle Efrîn'e dönük saldırılarının 45'inci günü olduğuna dikkat çekti.
Açıklamada, "Havadan ve karadan gerçekleştirilen bombardımanlar sonucunda, Efrîn'e bağlı sivil yerleşim alanları harabeye çevrilmiş; çoğu çocuk, yaşlı ve kadınlardan oluşan yüzlerce sivil katledilmiş; Kürt, Arap ve diğer toplumlardan binlerce insan yerlerinden ve yurtlarından göçertilmeye çalışılmıştır" denildi.
'ERTELENEMEZ BİR İNSANLIK GÖREVİ'
"Bugün uluslararası toplumun gözü önünde ve son derece aleni bir biçimde Efrîn'de Kürt halkına karşı bir soykırım uygulaması bütün şiddeti ile sürdürülmektedir" vurgusunun yapıldığı açıklamada, şöyle devam edildi:
"Türkiye ve Kürdistan halkları başta olmak üzere, bütün uluslararası toplumun bu saldırılar karşısında en üst düzeyde bir duyarlılık ortaya koyması son derece hayati bir hal almıştır. Savaş kent merkezlerine doğru yaklaştıkça on binlerce sivilin yaşamının tehdit altında olduğu gerçeğinin altını çizmekte yarar vardır. Ortadoğu’nun istikrarı, demokratik bir Suriye’nin inşası, halkların varlıklarının ve meşru haklarının savunulması ve  sahiplenilmesi anlamında bir duyarlılık ortaya koymak, kaçınılmaz ve ertelenemez bir insanlık görevidir.
'ULUSLARARASI HUKUKU YOK SAYIYOR'
BM’nin tüm Suriye’yi kapsayan bir aylık ateşkes kararı karşısında, Türkiye’nin ateşkesi kabul etmeyen ve saldırılarını sürdüren yaklaşımı, BM daimi üye ülkeleri başta olmak üzere, tüm BM ve uluslararası toplum tarafından iyi okunmalı ve değerlendirilmelidir. BM daimi üyesi bütün ülkelerin, bir aylık ateşkesin Efrîn'i de kapsadığı açıklaması yapması karşısında, Türkiye’nin kendi bildiğini okuması; esasında BM’ye ve uluslararası topluma kafa tutması, uluslararası hukuku yok sayması manasındadır.
BM, kendi kararına sahip çıkmalı ve arkasında durmalıdır.
'ATEŞKES KARARI ÖNEMLİ AMA YETERSİZ'
BM’nin bir aylık ateşkes çağrısı elbette ki önemlidir, ama yetersiz bir karardır. BM, bu kararı uygulamayan ülkelere ve güçlere karşı yaptırım gücünü harekete geçirmelidir. Yine bu kararın altını doldurarak, Türkiye’ye saldırılarını durdurma ve bütün askeri güçlerini, Suriye topraklarından geri çekmesi çağrısında bulunmalıdır.  Çözüm, saldırıların bir an önce sonlandırılmasında ve diyalog kanallarının oluşturulmasında yatmaktadır.
Suriye’deki halklar, demokratik ve barışçıl bir zeminde, BM’nin ve uluslararası toplumun gözetiminde kendi gelecekleri ile ilgili kararı kendileri vermelidirler."
DAYANIŞMA ÇAĞRISI
DTK, açıklamasının sonunda, "Türkiye ve Kürdistan halkları başta olmak üzere, uluslararası toplumu, BM’yi, Avrupa Birliği ülkelerini ve  uluslararası sivil toplum örgütlerini Efrîn'deki soykırım operasyonu karşısında, Efrîn halkıyla dayanışmaya çağırıyoruz" dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİT yöneticileri itiraf etti: İşte MİT’in gazetecileri

Dünyayı değiştiren 17 kadın bilim insanı

Komalên Jinên Ciwan ve Komalên Ciwan, Nurhak Boran'ı andı