Cezaevlerinde işkence büyüyor duydunuz mu?



Türkiye cezaevlerinde siyasi tutsaklara dönük işkenceler artarak devam ediyor.
AKP-MHP rejimi, teslim alamadığı Kürt halkı ve muhalif çevrelere saldırılarını cezaevlerinde de işkence sistemiyle sürdürüyor. 
RİZE
Rize Kalkandere L Tipi Cezaevinde, aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan’ın da olduğu çok sayıda tutsak feci şekilde darp edildi. Türkiye’nin Efrin’e yönelik operasyonuna karşı eleştirileri nedeniyle 7 Şubat’ta tutuklanan ve 19 Şubat’ta Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden Rize Kalkandere Cezaevine sevk edilen Arslan çıplak aramayı kabul etmediği için, diğer tutsaklar ise ayakta sayımı kabul etmediği için işkence gördü. 17 tutuklu acil servise kaldırılırken, Arslan’ın ise sadece cezaevi revirine götürüldüğü ifade edildi. Cezaevi revirinin kendilerine darp raporu vermediğini kaydeden Arslan, provokasyonun devam ettiğini belirtti. Arslan, bayılana kadar darp edildiğini, kalp krizi geçirenlerin olduğunu açıkladı. 
Tutsaklardan Cenk Ahmet Ultan kendilerine 'hepinizi öldürmek gerekir' denildiğini belirtirken, Mehmet Saki Altın da "Kollarımız arkadan plastik kelepçeyle kelepçelenerek yüzümüz yere değecek şekilde yatırdılar. Sonrasında sırtıma copla vurmaya başladılar. Bizi darp ettikleri alanda kameraların kadrajında bulunuyorduk. Bu darp ve işkence böyle devam ettikten sonra beni ve koğuş arkadaşlarımı spor salonuna doğru götürdüler. Bu esnada yine darp ve işkence devam etti" dedi. Orhan Fidan da 17 arkadaşlarının acile götürüldüğünü aktardı.
Tutsaklarla görüşen Özgürlükçü Hukukçular Platformu heyeti, Mehmet Arslan, Eyüp Nanto, Hamza Çakır, Metin Toprak, Mahsun Sağlam, Orhan Fidan, Kasım Dengiz, Cahit Erol, Sürmeli Eşsiz, Fevzi Bozkurt, Metin Uysal, Nurettin Vural, Mehmet Saki Altın adlı tutsakların darp ve işkence sonucu burun, karın ve ayak bölgelerinden ağır şekilde yaralandığını kaydetti. 
İZMİR 
Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye olan Tiyatro Oyuncusu Mehmet Jiyan Elma, cezaevindeki hak ihlallerini anlattı.
Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nden geçtiğimiz günlerde ara kararla tahliye olan Tiyatro Oyuncusu Mehmet Jiyan Elma, siyasi tutsaklara baskının her geçen gün arttığını, eylemlere de sürgünlerle karşılık verildiğini söyledi. 
Cezaevine neredeyse hiçbir kitabının girişine onay verilmediğini aktaran Elma, “Kur’an-ı Kerim okuyan arkadaşlarımız var. Ailelerin gönderdiği Kur’an-ı Kerim bile gerekçesiz bir şekilde verilmiyor. Matematik çalışma kitapları, İngilizce sözlük ve gramer gibi kitapları bile içeri alınmıyor” dedi.
Elma, sürgünlerin ardından tutsakların slogan attıkları, halay çektikleri veya açlık grevine girdikleri gerekçesiyle disiplin ve hücre cezalarına maruz bırakıldığını, çoğu kez iletişim yasaklarının konulduğunu kaydetti. Dışarıya gönderdikleri mektuplarının, komisyonda takıldığını ve kendilerine gelen mektupların aylar sonra ellerine ulaştığının bilgisini paylaşan Elma, cezaevinde iç posta olarak gönderilen mektupların dahi çok geç verildiğini sözlerine ekledi. Ağır hasta tutsakların revire kaldırılmalarının geciktirildiğini de vurgulayan Elma, hastaneye sevk edilmesi gereken hasta tutsakların sevklerinin yapılmadığını söyledi. Sık sık koğuş baskınlarının yapıldığını ve tutsakların eşyalarının bilinçli olarak dağıtıldığını dile getiren Elma, radyolarına da el konulduğunu aktardı.
TEKİRDAĞ 
İzmir Kırıklar F Tipi Cezaevi’nden 23 Şubat'ta Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Cezaevi’ne sürgün edilen Mehmet Yıldırım’ın darp edildiği belirtildi. Ailesi, Yıldırım'ın sevk sırasında zorla çıplak aramaya maruz bırakıldığını ve çıplak aramayı reddettiği için de darp edildiğini aktardı.
Ayrıca, Tekirdağ Cezaevi’nde olan troid kanseri hastası ve ağırlaştırılmış müebbet tutuklusu Çetin Tutkun’un da tedavisinin yapılmadığı bilgisi paylaşıldı. Tek kişilik hücrede tutulduğu belirtilen Tutkun’un tedavisinin Tekirdağ’daki hastanelerde ilgili bölümler ve hekimler bulunmadığı gerekçesiyle yapılmadığı aktarıldı. 
Buna rağmen Tutkun'un tedavisinin yapılabileceği başka bir cezaevine sevk talebinin ise sürekli reddedildiği ve  durumunun her geçen gün kötüye gittiği belirtildi.
ERZİNCAN
Erzincan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde görüşe giden ailelerin gözü önünde çocuklarına işkence yapıldı. Aileler, 15-20 kişilik yüzleri maskeli gardiyan grubunun, coplarla tutsaklara saldırdığını anlattı. Tutsakların bir haftadır hem psikolojik hem de fiziki şiddette maruz bırakıldığı aktarılırken, bu uygulamaların başında ise başgardiyanlar Alp A. ile soy ismi öğrenilemeyen Osman adlı kişinin olduğu belirtildi. 
Aileler, tutsakların bedenlerinin baştan aşağı yara ve kan içinde olduğuna dikkat çekerken, tutsaklara "Bize diz çöküp teslim olacaksınız” sözleriyle saldırıldığı ifade edildi. Sayım için tutsakların saatlerce dışarıda soğuk havada bekletildiği, koğuşların günde 3 defa didik didik arandığı kaydedildi. 
Cezaevinde her sabah 50’ye yakın yüzleri maskeli gardiyan grubunun, koğuşları basarak, tutuklulara çıplak arama dayattığı da öğrenildi.
HASTA TUTSAKLAR
Türk Adalet Bakanlığı’nın 2 Kasım 2017 verilerine göre, 386 cezaevinde 228 bin 993 tutuklu/ hükümlü bulunuyor. Cezaevlerinde yaşanan baskı, darp ve işkencelere her gün yenisi ekleniyor. Hasta tutsaklar da ölüme terk ediliyor.
İnsan Hakları Derneği Hapishane Komisyonu’nun 1 Mart 2018 verilerine göre cezaevlerinde aralarında ATK'nin 11 defa "Cezaevinde kalamaz" raporu verdiği ve yüzde 92 engellilerin de de bin 154 siyasi hasta tutsak var. Bunlardan 402'i ise ağır hasta durumunda.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİT yöneticileri itiraf etti: İşte MİT’in gazetecileri

Dünyayı değiştiren 17 kadın bilim insanı

Komalên Jinên Ciwan ve Komalên Ciwan, Nurhak Boran'ı andı