Çaylar yine Gabriel’den!


Görev süresinin bitmesine rağmen yeni bakan atanmadığı için hala koltuğunda oturan Gabriel, son iki ayda üçüncü kez Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nu ağırladı.
Düzenlenen ortak basın toplantısında ilk olarak söz alan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Çavuşoğlu'na "dostum, arkadaşım Mevlüt" diye hitap etti.
Uluslararası Turizm Fuarı için Almanya’nın başkenti Berlin'de gelen Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman dışişleri bakanı Gabriel tarafından ağırlandı. Ocak ayında memleketi Goslar’da Çavuşoğlu’nu ağırlayan ve ona elleriyle çay dolduran Gabriel, bu kez de Çavuşoğlu ile samimi pozlar verdi.
Her iki bakanın bulaşmasında Efrîn operasyonu, yeni Merkel hükümetinin Türkiye’ye yönelik silah ticareti anlaşmaları ve Ankara’nın TEV-DEM dış ilişkiler komitesi üyesi Salih Müslim’e ilişkin iade talebi gündemi geldiği öğrenildi. Bakanlar görüşmenin ardından basınının karşısına çıkarken Gabriel’in AKP iktidarının bakanına “dostum Mevlüt" diye hitap etmesi dikkat çekti.
GABRİEL SADECE ATEŞKES İÇİN UYARDI!
Berlin’deki Villa Borsig’de Çavuşoğlu’nu ağırlayan, Türk dışişleri bakanı ile bir ara gelmekten dolayı sevinicini dile getirdi. Die Welt muhabiri Deniz Yücel’in serbest bırakılması dışında Almanya açısından Türkiye’nin atmış olduğu başka bir adım yokken, Gabriel Berlin ve Ankara arasındaki ilişkilerin son dönemde düzeldiğini ifade etti.
Sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye için aldığı ateşkes kararına dikkat çeken Gabriel “Doğu Guta ve Efrîn'de çatışmalar hala sürüyor" demekle yetindi. Suriye'de siyasi sürecin başlaması için silahların susmasını gerektiğini ifaden Gabriel, Efrîn’de Türk devleti ve çetelerinin sivillere yönelik katliamları için ise tek kelime etmedi.
Ancak Çavuşoğlu BM Güvenlik Konseyi'nin Efrîn’i kapsamadığını iddia ederek, saldırılara ve ateşkes kararını dikkat almamaya devam edecekleri mesajını verdi. AKP’li bakan Gabriel'le son dönemde bir ivmenin yakaladıklarını belirterek şöyle konuştu: "İki ülke arasında yeni sayfaları nasıl açarız, bunları konuşacağız. İki ülke arasındaki ikili mekanizmalar var. Bölgesel konulardaki işbirliğimiz çok önemli.”
‘SEYAHAT UYARISINI KALDIRABİLİRİZ’
Geçtiğimiz Temmuz ayında Merkel hükümeti Türkiye’ye gitmek isteyen vatandaşları için bir dizi uyarılarda bulunmuştu. Çavuşoğlu, söz konusu bu seyahat uyarısının kaldırması için de Gabriel'e çağrı yaptı. Bu uyarıların ikili ilişkilerin seviyesini yansıtmadığından yakınan Çavuşoğlu “Seyahat uyarısının özellikle şu fuar döneminde gözden geçirilmesinde fayda var. Dostum Sigmar'dan bir kez daha rica ediyorum. Seyahat uyarısı gözden geçirilsin" diye konuştu.
Almanya'nın seyahat uyarılarını sürekli güncellediğini hatırlatan Gabriel, Türkiye’deki bazı iyileşmelerin olması halinde bu uyarıların da kalkabileceğini ima etti. Alman dış ilişkilerinin bu konudaki sözleri şöyle oldu:
“Türkiye turistler için her daim cazip bir ülke olduğu, fakat önce darbe girişimi, ardından ilan edilen Olağanüstü Hal ve Türk kökenli bir dizi Almanın tutuklanmasının endişelere yol açtı. Türkiye'de Olağanüstü Hal'in ne zaman sona ereceği mevzusu, Türkiye'de hukuk devletinin durumu ve Türk-Alman vatandaşlarının Türkiye'ye seyahatlerindeki güvenlikleri gibi konulardaki gelişmeler Almanya'nın seyahat uyarılarına da yansıyacak.”
“MÜSLİM’E İLİŞKİN KARARI ADALET BAKANLIĞI VERECEK”
Gazetecilerin PYD eski eş başkanı TEV-DEM dış ilişkiler komitesi üyesi Salih Müslim’in Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceği yönündeki sorusuna ise Gabriel şu yanıtı verdi: "Müslim'in gözaltına alınıp Türkiye'ye iade edilmesi için Ankara'dan sözlü nota aldık. Bunu Alman Adalet Bakanlığı'na ilettik. Bu konudaki karar hukuk devleti ilkeleri uyarınca değerlendirilerek verilecek.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİT yöneticileri itiraf etti: İşte MİT’in gazetecileri

Dünyayı değiştiren 17 kadın bilim insanı

Komalên Jinên Ciwan ve Komalên Ciwan, Nurhak Boran'ı andı