BM’de eleştiri alan Türkiye hukuksuzluğu meşrulaştırma peşinde
Türk devletinin hukuksuz uygulamaları BM İnsan Hakları Oturumlarında gündeme getirilirken, oturumlarda söz alan uluslararası sivil toplum kuruluşları Türkiye’yi insan haklarına saygı duymaya çağırdı.
BM İnsan Hakları Konseyi 37. İnsan Hakları Oturumları 4. gününde devam ediyor. Oturumların 4’cü gününde BM İşkenceye Karşı Mücadele Raportörü Nils Melzer Türkiye ile ilgili işkence raporunu sunarak, Türkiye’de insan hakları ihlallerinin gün geçtikçe daha da içinden çıkılmaz bir hal aldığına dikkat çekti.
‘İŞKENÇEYE KARŞI MÜCADELE EDECEK SİYASİ BİR OTORİTE YOK’
Türkiye’deki işkence gözlemelerini anlatan Melzer, hükümet tarafından PKK’li ve Gülenci diye nitelendirilen insanların doğrudan işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığını söyledi. Türkiye’de işkenceye karşı mücadele edecek bir siyasi otoritenin yoksunluğundan bahseden Melzer, Türkiye’nin uluslararası insan hakları sözleşmelerine ve uluslararası hukuka haykırı davrandığına değindi.
TÜRK DEVLETİ YAPTIĞI İŞKENCEYİ MEŞRULAŞTIRMA PEŞİNDE
BM özel raportörü Nils Melzer’in işkence raporuna karşılık Türkiye’de hazırladığı bir raporla Melzer’in raporuna yansıyanların gerçeği yansıtmadığı iddia ederek, her zamanki gibi konu dışı bir savunma yaparak Türk devletinin ‘terörle’ mücadele ettiğini savundu. Melzer’in işkenceye maruz kaldığını ifade ettiği insanları Gülenci ve PKK’li olduğunu ifade eden Türkiye, bir anlamda bu kesime mensup insanlara işkence uygulandığı gerçekliğini kabul etmiş oldu.
BM Özel Raportörü Nils Melzer’in raporunda PKK’yi ‘terör’ örgütü olarak görmemesini de değinen Türkiye, bu durumdan üzüntü duyduğunu ifade ederek, BM’nin PKK’yi terör örgütü olarak görmediği gerçekliğini unuttu.
DEVLETLER VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN TÜRKİYE’YE TEPKİ
Daha sonra konuya ilişkin sırasıyla söz alan bazı devletler, Türkiye’de işkencenin gün geçtikçe normal bir hal aldığını söyleyerek, Türk devletini uluslararası insan hakları sözleşmelerine uymaya çağırdı.
Devlet temsilcilerinin ardından söz alan uluslararası birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi de Türkiye’de yaşanan işkence ve kötü muamele uygulamalarına dikkat çekerek, Türkiye’de hükümete karşı olan kesimlerin büyük bir baskı altında olduğuna vurgu yaptılar. Türkiye’de insan hakları savunucuları, gazeteciler başta olmak üzere birçok kesimin doğrudan hükümet tarafından hedef haline getirildiğine vurgu yapan sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Türk devletinin hukuksuz uygulamalarına karşı harekete geçilmesi gerektiği çağrısında bulundular.
Yorumlar
Yorum Gönder