BM önünde açlık grevi sürüyor: Katliama, talana ortak olma!


BM önünde Efrîn için başlatılan açlık grevi 5 gününde devam ediyor. “Biz Türk devletinin vahşetini Cizre’den, Sur’dan tanıyoruz” diyen açlık grevi eylemcileri, BM’nin Türk devletine sessiz kalarak katliama ortak olmaması gerektiğini ifade etti.
Türk devleti ve çetelerinin işgalinde bulunan Efrîn için HDP milletvekilleri ve belediye eş başkanları öncülüğünde, aralarında gazeteci ve yazarların da bulunduğu 55 kişinin açlık grevi sürüyor. Birlemiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde Pazartesi başlatılan açlık grevi eylemi 5. gününde. BM önünde kurulan çadır etrafında devam edilen açlık grevi eylemine günlük olarak yüzlerce Kürdistanlı ve dostu da katılarak destek veriyor.
BM meydanını, “Efrîn’deki işgali durdurun”, “BM, NATO, AB sessiz Türkiye katlediyor”, “BM’nin Türk devletine karşı harekete geçmesini istiyoruz” gibi pankartlar ve YPG, YPJ ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile donatan eylemciler ve destekçileri sık sık “Sessizlik suça ortak olmaktır”, “Her yer Efrîn her yer direniş” sloganları atıyor.
BM’nin görevi gereği Efrîn için acilen harekete geçmesinin talep edildiği eylemi farklı çevrelere mensup siyasetçiler de ziyaret ediyor. Sabah saatlerinde BM çatısı altında İnsan Hakları Aktivisti olarak çalışan ve Liberal Radikal Parti (PLR) Cenevre Şehir Parlamentosu Milletvekili Adayı olan Jeolle Fiss açlık grevi eylemcilerine destek ziyaretinde bulundu.
FİSS: İŞGALE KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ
Burada söz alan Fiss, Türk devletinin Efrîn’i işgalini kınayarak başladığı konuşmasında, Efrin’de yaşananlar karşısında dünyanın sessizliğini eleştirdi. İnsan hakları aktivisti olarak Rojava’da nelerin yaşandığını yakından takip ettiğini söyleyen Fiss, “Türk devleti uluslararası yasaları yok sayarak Efrîn’i işgal etti. Orada yüzlerce sivil katledildi. Bunları kabul etmiyoruz ve bu işgale karşı mücadele edeceğiz” dedi.
Sonuna kadar Kürt ve Kürdistan halklarının haklı mücadelesinin yanında olacağını söyleyen Fiss, sözlerini “Yaşasın Kürdistan” diyerek tamamladı.
TÖRE: EFRÎN’İ TERK ETMEK ZORUNDA KALACAKLAR
Yine Türkiye sol hareketinin öncü kadrolarından Teslim Töre de eylemcileri ziyaret ederek burada kısa bir konuşma yaptı. Çağın direnişçilerini selamlayarak konuşmasına başlayan Töre, Efrîn’de insanlık ve barbarlık savaşının verildiğini söyledi. Efrîn’de asıl kazananın Efrîn direnişçileri olduğunu söyleyen Töre, “Türk işgalci güçleri eninde sonunda Efrîn’i terk etmek zorunda kalacak” dedi.
Öte yandan, açlık grevi eylemcilerinden Mehmet Göksungur, Meryem Ekinci, Sur Belediye Eş Başkanı Fatma Şık Barut, Şengal Meclisa Şengal Dervaya Welat MYK Üyesi Bedirhan Kahraman amaçlarını ANF’ye değerlendirdi.
GÖKSUNGUR: BM VARLIK GEREKÇESİNİ HATIRLAMALI
 “Irkçı, faşist Türk devletinin Efrîn’i işgaline tepki göstermek ve başta BM olmak üzere uluslararası güçlere görev ve sorumluluklarını hatırlatmak için buradayız” diyen Mehmet Göksungur, varlık gerekçesi barışı savunmak olan BM’nin, Kürde karşı katliam ve savaş olunca sessiz kalmasının kendileri açısından kabul edilemez olduğunu söyledi.
BM ve uluslararası güçlerin adeta diktatör Erdoğan’a teslim olduğunu söyleyen Göksungur, “Bu ortaklığa son verilmesi için burada sesimizi yükseltiyoruz. Ve sonuna kadar direnerek bu güçlere görevlerini hatırlatacağız. Biz halk olarak direniyoruz ve kazanan biz olacağız” diye belirtti.
ŞIK: EFRÎN, SUR VE CİZRE’NİN DEVAMIDIR
Sur Belediye Eş Başkanı Fatma Şık Barut ise "Türk devletinin nasıl katliamcı bir yapıya sahip olduğunu Sur’dan biliyorum. Bizler Türk devletinin vahşetini, Cizre’den, Sur’dan tanıyoruz, bunun için Türk devletinin Efrîn’de ne yapabileceğini çok iyi biliyoruz. Vahşetin tanıkları olarak buradan dünyaya sesleniyoruz: Sessiz kalmayın! Efrîn, Cizre’nin, Sur’un bir devamıdır. Efrîn, Efrînlilerindir, dünya bunu bilerek harekete geçmelidir” şeklinde konuştu.
Bir diğer açlık grevi eylemcisi Yurtdışı Şengal Meclisi Üyesi Bedirhan Kahraman da, "İnsanlık için mücadele eden Kürtler bugün hedef alınıyor ama dünya buna karşı sessiz. Türk devleti Efrîn’i talan ediyor ama sorumlular sessiz. Biz buradan BM ve uluslararası güçlerin Türk devletine karşı harekete geçmesini talep ediyoruz. Türk devleti kısa sürede bütün gücünü Efrîn’den geri çekmelidir” şeklinde konuştu.
EKİNCİ: BM HAREKETE GEÇMELİ
Açlık grevi eylemcilerinden biri de, İsviçre’deki bütün yürüyüş ve mitinglerden tanınan Meryem Ekinci. İlerlemiş yaşına rağmen 5 günden beri açlık grevinde olan Ekinci, “Artık Kürtlerin katledilmesini, ölmesini istemiyoruz. Artık yeter bu savaş” diyerek konuşmasına başladı. Ekinci, şöyle devam etti: “Aralarında çocukların, kadınların, yaşlıların olduğu yüzlerce insanımızı Efrîn’de katlettiler. Bugün BM önünde eylemdeyiz. Eğer BM’nin amacı insanları korumaksa, biz de insanız! BM Efrîn için harekete geçmeli. Biz hakkımız olanı istiyoruz, bunun için ben bir anne olarak sağ oldukça halkım için, çocuklarımız için, dağdaki savaşçılarımız için direneceğim. Yaşasın YPG, Yasasın YPJ, Yaşasın dağdaki savaşçılarımız.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİT yöneticileri itiraf etti: İşte MİT’in gazetecileri

Dünyayı değiştiren 17 kadın bilim insanı

Komalên Jinên Ciwan ve Komalên Ciwan, Nurhak Boran'ı andı