Açlık grevi eylemcilerinden BM'ye: Efrîn için harekete geç!


Aralarında HDP milletvekilleri, belediye eş başkanları, gazeteci ve yazarların da bulunduğu grubun, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde, BM’nin Türk devleti ve ona bağlı çetelerinin işgali altında bulunan Efrîn için harekete geçmesi talebiyle dün başlattığı açlık grevi 2. gününde.
BM önünde açlık grevi eylemlerine devam eden eylemciler, eylem alanına astıkları pankartlarla BM’nin Efrîn’de yaşanan katliamın bir parçası haline geldiğine dikkat çekiyor. Yüzlerce Kürdistanlı ve dostunun destek verdiği eylemde sık sık Türk devleti aleyhine sloganlar atılıyor. 
Açlık grevi eylemcilerinden HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, eski HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Londra Harıngey Belediyesi Başkanı Aligül Özbek ve Gazeteci Filiz Koçali eylem amaçlarını ANF’ye değerlendirdi. 
SARIYILDIZ: BM KENDİ İLKELERİNE SAHİP ÇIKMALI
BM’nin bünyesinde olan Türkiye’nin bugün Ortadoğu’da BM kuruluş ilkelerini ayaklar altına aldığını söyleyen Sarıyıldız, Türk devletinin uluslararası hukuku yok sayarak Suriye’nin en güvenlikli yerlerini işgal ettiğini söyledi. 
Tüm bunlara karşı sessiz kalan BM’nin harekete geçmesi için BM önünde süresiz açlık grevinde olduklarını hatırlatan Sarıyıldız, “Efrîn’i işgal eden Türk devleti buraya selefistleri yerleştiriyor. Bunla yetinilmiyor, büyük katliamlar yapılıyor ve aynı zamanda insanlar yerlerinden zorla göçe zorlanıyor. Efrîn’in demografik yapısı değiştirilmek isteniyor. Ve en önemlisi Ortadoğu’daki savaş tekrardan daha da alevlendiriliyor. Bunlara karşı tepkimizi ifade etmek, BM’yi kendisinin koyduğu ilkelere sahip çıkmaya çağırmak, BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı ateşkes kararına sahip çıkmaya hatırlatmak talebi ile buradayız” dedi. 
ÖZBEK: TÜRK DEVLETİ SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR
Açlık grevi eylemcilerinden Londra Harıngey Belediyesi Başkanı Aligül Özbek de temel amaçlarının Efrîn’de yaşananlara dikkat çekerek, BM’nin harekete geçmesini sağlamak olduğunu söyledi. 
Efrîn’de yaşananların en önemli sorumlularından birisinin BM olduğunu söyleyen Özbek, şunları ekledi:
 “BM Efrîn’de yaşananlara sessiz kalarak, bir anlamda Efrîn’de yaşanan savaş ve insanlık suçunu görmezden geldi. Bizler burada başlattığımız açlık grevi eylemi ile BM’ye diyoruz ki; varlık gerekçene hizmet ederek Türk devletine karşı harekete geç. Efrîn’de katliam yapılıyor, çocuklar öldürülüyor ama BM sessiz bu kabul edilmez. BM acilen Türk devletine yaptırım uygulamalı. Bizler Efrîn’de yaşanan savaş ve insanlık suçuna asla sessiz kalmayacağız."
KOÇALİ: BM YAŞANANLARIN ORTAĞI HALİNE GELMİŞTİR
Bir diğer eylemci Gazeteci Filiz Koçali ise BM’nin Efrîn’de yaşanan trajediyi engelleyebilecek bir güce sahip olduğunu dile getirerek, “Ama maalesef bugüne kadar sessiz kalarak, Efrîn’de yaşananlara ortak haline gelmiştir. Efrîn’deki katliamların belgelerinin BM’nin elinde olduğunu söyleyen Koçali, BM’nin bir an önce harekete geçerek Efrîn’de yaşanan savaş ve insanlık suçunun önüne geçmesi gerektiğini söyledi.
Koçali, “Efrîn’i işgal eden Türk devleti kendi çetelerini bugün Efrîn’e yerleştirmek istiyor biz temel olarak bunun engellenmesini ve Türk devletinin Efrîn’i terk etmesini talep etmek amacıyla buradayız. BM hemen harekete geçerek Efrîn’i terk eden insanlara sahip çıkmalı ve bu insanların kendi topraklarına dönmesini sağlayacak bir imkan sunmalı. BM Efrîn’in demografik yapısının değiştirilmesinin önüne geçmeli” diye kaydetti.
ÜÇER: SOYKIRIMA SESSİZ KALMAYA SON VERMELİ
Eski Milletvekili Özdal Üçer ise “MHP-AKP faşist yönetimi öncülüğünde bugün Efrîn halkı soykırımdan geçirilirken BM sessiz” diye tepki gösterdi.
“Türk devleti ve onun çetelerinin Efrîn halkına yönelik yaptığı soykırıma kınamak ve buna karşı dünyanın harekete geçmesini sağlamak için buradayız” diyen Üçer, şöyle devam etti: 
“BM kendi sorumluluğunu yerine getirerek, çoluk çocuk demeden masum insanları katleden işgalci Türk devletine karşı sessiz kalmamasını talep ediyoruz. Ne yazık ki BM bugün kadar Efrîn halkının yanında olacağı yerde ortaya koydukları uygulamalarla Türk devletinin işgaline hizmet etti. Artık bu ortaklığa son vermeli.”
EYLEMCİLER
55 Kürdistanlı ve dostunun da destek verdiği açlık grevi eylemcileri şöyle: Eski HDP Muş Milletvekili HDK-Avrupa Sözcüsü Demir Çelik, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, eski HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret, Karakoçan Belediye Eş Başkanı Burhan Kocaman, Suruç Belediye Eş Başkanı Orhan Şansal, Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Şık Barut, Londra Harıngey Belediyesi Başkanı Aligül Özbek, Futbolcu Deniz Naki, Gazeteci Filiz Koçali, Gazeteci Ahmet Nesin, HDK’dan Feyzullah Tunç. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİT yöneticileri itiraf etti: İşte MİT’in gazetecileri

Dünyayı değiştiren 17 kadın bilim insanı

Komalên Jinên Ciwan ve Komalên Ciwan, Nurhak Boran'ı andı