21 ülkeyi kadınlar yönetiyor
8 Mart vesilesiyle Le Figaro gazetesi tarafından hazırlanan bir dosyaya göre, 190 ülkeden sadece 21’inde kadınlar başbakan veya devlet başkanlığı görevini sürdürüyor. Dünya ülkelerinin yüzde 60’ının tarihinde hiçbir kadın lider başa gelemedi.
Kadınların yönettiği ülkeler arasında Şili, Almanya, Büyük Britanya, Norveç, Yeni Zelanda, Tayvan, Peru, Estonya, Nepal ve Bangladeş gibi ülkeler bulunuyor.
ABD, RUSYA, İSPANYA, İTALYA VE JAPONYA’DA HİÇ KADIN BAŞKAN OLMADI
Tarihinde hiç kadın lider seçmemiş ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gelirken, bu şansa en yakın aday olan Hillary Clinton, 2016’da Donald Trump’a karşı kaybetmişti. Fransa’da ise ilk kez Mayıs 1991’de Edith Cresson dönemin cumhurbaşkanı François Mitterand tarafından başbakanlık görevine atanırken, Cresson bu görevde sadece 11 ay kalabilmişti.
İtalya, Rusya, İspanya, Meksika, İsveç, Japonya, Avusturya, Romanya ve Çekya gibi ülkeler de tarihlerinde hiç kadın başbakan veya devlet başkanı çıkaramamış diğer ülkeler. Orta Asya ülkelerinde de benzer bir durum görülürken, Ortadoğu’da sadece İsrail ve Türkiye’de bir kez kadın lider başa gelmişti.
DÜNYA EKONOMİSİNİN YÜZDE 90’INI ERKEKLER YÖNETİYOR
Gazetenin dikkat çektiği bir diğer nokta ise, erkeklerin yönettikleri ülkeler üzerinden dünyadaki ekonomik kaynakların yüzde 90’ından fazlası hakkında söz sahibi olmaları. Dünyanın ekonomisi en büyük 20 ülkesi içerisinde sadece Almanya ve Britanya’da kadın başbakan bulunuyor.
İLK KEZ KADINLARA SEÇME HAKKI MAN ADASI’NDA
Kadınların seçme ve seçilme hakkı kazandığı ülkelerin büyük çoğunluğunda ise 20’inci yüzyılın gelmesi beklendi. Her ne kadar ABD’nin bazı eyaletleri ile diğer bazı ülkelerde kısmi olarak seçme hakkı alındıysa da, ulusal bazdaki bu hak ilk kez Britanya’ya bağlı Man Adası’nda kabul edildi.
1881’de Man Adası’nın ardından 1893’te Yeni Zelanda’da kadınlar seçme ve seçilme hakkını alırken, 19’uncu yüzyılda başka hiçbir ülkede bu hak söz konusu değildi. 1902’de Avustralya ve 1906’da Finlandiya’da da kadınlar seçme ve seçilme hakkını edindi.
Günümüzde seçme hakkının sadece yerel seçimlerle sınırlı olduğu Suudi Arabistan’da ise söz konusu yasa 2011 yılında çıkarken, ancak 2015’te uygulanmıştı.
Büyük Britanya’da 1918 yılında sadece 30 yaş üstü kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınırken, Fransa’da bu hak için ülkenin Nazi Almanyası’nın işgalinden kurtarıldığı 1944 yılına kadar beklendi.
Yorumlar
Yorum Gönder