İşte Türk devletinin 34 günde katlettiği siviller

Efrîn için de "kadın da olsa çocuk da olsa gereği yapılsın" talimatı veren Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işgal harekatında geride kalan 34 günde 27'si çocuk, 21'i kadın 176 sivil katledildi; 60'ı çocuk, 71'i kadın 484 sivil ise yaralandı.
Türk devleti ve ona bağlı DAİŞ ile El Nusra çetelerinin Efrîn'e yönelik işgal girişiminin ilk gününden beri siviller hedef alındı. Türk devletinin 20 Ocak günü Efrîn'e başlattığı işgal girişiminden bu yana geçen 34 günde 27'si çocuk, 21'i kadın 176 sivil katledildi; 60'ı çocuk, 71'i kadın 484 sivil ise yaralandı.
Sivil şehitler ile yaralanmaların büyük bölümü savaş uçakları ile silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) yapılan saldırılar ve topçu saldırılarında gerçekleşti. Rusya'nın Suriye hava sahasını açtığı Türk devleti, 34 gündür aralıksız bir şekilde Efrîn merkez ve ilçelerini bombalamaya devam ediyor.
SİVİLLER HEDEF ALINIYOR
Türk devletinin sivil katliamları bilançosunu ANF'ye açıklayan Efrîn Kantonu Sağlık Konseyi Eşbaşkanı Ancela Reşo, "Türk devleti saldırılara başladığı ilk günden beri sivilleri hedef alıyor. Her ne kadar yaptıkları açıklamalarda sivilleri hedef almadıklarını iddia etseler de şimdiye kadar hedeflerinde çocuklar, kadınlar, göçmenler var" dedi.
'BAZI SİVİLLERİN CENAZELERİNE ULAŞAMADIK'
Türk devletinin saldırılarında 27'si çocuk, 21'i kadın 176 sivil katledildi; 60'ı çocuk, 71'i kadın 484 sivilin ise yaralandığıı belirten Ancela Reşo, "Şimdiye kadarki saldırılarda katledilen 176 sivil yurttaşımız da Türk devletinin hava ve topçu saldırılarında şehit düştü. Bunun yanında birçok toplu katliam yaptı Türk devleti. Birçok sivilimizin cenazesine bile ulaşamadık" diye konuştu.
TOPLU KATLİAMLAR YAPILDI
Türk devletinin saldırılarında toplu katliamları da hedeflediğini belirten Ancela Reşo, katledilen sivillerden birçoğunun ise Suriye'deki iç savaştan dolayı Efrîn'e sığınan göçmenler olduğunu kaydetti. Ancela Reşo, toplu katliamlara ilişkin ise şu bilgileri paylaştı: "Türk devletinin sivillere yönelik ilk toplu katliamı Efrîn'in Tirêndê mahallesinde yaşandı. Burada İdlib'in Kefer Hemra bölgesinden gelerek Efrîn'e sığınan bir aile hedef alındı. Biri çocuk iki kişi katledildi, 4 kişi ise yaralandı. İkincisi toplu katliam ise 21 Ocak'ta Cilbirê köyünde yaşandı. Burada da Meryemin bölgesinden göç eden aileler hedef alındı. Saldırıda 8 kişi şehit düştü, 11 kişi ise yaralandı. Üçüncü katliam ise 26 Ocak'ta Mabeta'da aynı ailden 6 kişi katledildi, bir kişi yaralandı. Dördüncü toplu katliam ise Gobel bölgesinde hayvancılıkla geçinen göçer bir aile hedef alındı. Burada da 8 kişi katledildi, 8 kişi yaralandı. Bunun yanı sıra Raco ilçesine savaş uçaklarıyla yapılan bir saldırıda Ermeni bir aile hedef alındı. Burada da anne ile baba yaralanırken, çocukları ise şehit düştü."
KİMYASAL SİLAHLAR KULLANILDI
Türk devletinin tüm saldırılarına rağmen halkın topraklarını terk etmediğini kaydeden Ancela Reşo, "Son günlerde de uluslararası anlaşmalarla yasaklanmış silahlar kullanmaya başladılar. Yasaklı madde içeren silahlar kullanıldı. Şiyê'nin Erendê köyünde yaralanan ve hastanelerimize kaldırılana 6 sivil yurttaşta yüksek dozda klor gazına rastladık. Tüm semptomlar klor gazına rastladık. Klor gazı da uluslararası anlaşmalarla yasaklanmış bir madde. Yaptığımız tetkikler de bunu ispatladı" dedi.
Efrîn Kantonu Sağlık Konseyi'nin kayıtlarına göre Efrîn'e yönelik işgal harekatında geride kalan 34 günde katledilen 27'si çocuk, 21'i kadın 176 sivilin isimleri şöyle:
Türk devletinin saldırılarında katledilen çocuklar:
1- Yahya Ehmed Hemeda (9)
2- Selma El Hüseyin (6)
3- Xaliya El Hüseyin (8)
4- Hedil El Hüseyin (10)
5- Wail El Hüseyin (1)
6- Museab El Hüseyin (6)
7- Ehmed El Hüseyin (17)
8- İsmi öğrenilemedi
9- Sami El Hüseyin (12)
10- Memed Xelil Bekir (10)
11- İsmi öğrenilemedi (kız çocuğu)
12- Cegerxwîn Memed (16)
13- Nazi Yusif Yusif (16)
14- Zekiya Taha El Xatir (15 yaşında, engelli yurtaş)
15- Esra Taha El Xatir (6)
16- Ezadin El Amir (8)
17- Süleyman El Xatir (14)
18- İsmi öğrenilemedi
19- Ehmed Kino (15)
20- Henadi Kino (15)
21- Sefayi Kino (7)
22- Suzan Siphî Hüseyin (11)
23- Hesen Kino (13)
24- Kemal Kino (7 aylık)
25- İsmi öğrenilemedi
26- Arhat Ehmed Elîko (9)
27- Heyfa Mihemed Kelaho (13)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİT yöneticileri itiraf etti: İşte MİT’in gazetecileri

Dünyayı değiştiren 17 kadın bilim insanı

Komalên Jinên Ciwan ve Komalên Ciwan, Nurhak Boran'ı andı